4xwijzer thema bloemen en planten

Groep 3 en 4 is deze weken aan het werk met het thema bloemen en planten.
Tulp, krokus, narcis, blauw druifje, hyacint, roos, er staat van alles in de klassen waar mee kunnen werken.

– Hoe heten de onderdelen van een plant?
– Hoeveel verschillende bloemen ken jij?
– Waarom zijn vlinders en bijen zo belangrijk voor planten?
– Wat is het verschil tussen een bol, een knol en een zaadje?
– Mag je alle bloemen plukken?

We hebben echte bloemen die de kinderen heel goed bekijken van alle kanten en daarover schrijven en tekenen. Hoe ziet de bloem eruit? Welke kleuren zie je? Hoe ruikt de bloem? Hoeveel bloemblaadjes tel je? Wat zie je binnenin de bloem? Zie je de stamper en de meeldraden? Samen kijken met een vergrootglas erbij.

    

Bloemen goed bekijken en dan een verftekening ervan maken. Precies zoals je het ziet, of misschien met fantasie erbij. Echte kunstwerken. Met felle kleuren, of met pasteltinten.

  

Een memorie maken van allemaal verschillende bloemen. Teken ze zo goed mogelijk na. Daarna ga je samen met iemand jouw bloemen-memorie spelen.

Je eigen fantasie-bloem maken met stokjes, lapjes, doppen, veren,…..

    

Een blad van een boom onder tekenpapier leggen en er dan met wasco overheen kleuren. Dan zie je alle nerven van de blaadjes op het papier komen met de wasco kleur. Als je die blaadjes uitknipt, maak je daar weer een mooi kunstbloem van.

Of je gaat samen het bloemenkwartet spelen.

Een eigen bloemenboekje maken. Daarvoor kun je plaatjes zoeken in tijdschriften van bloemen en planten. Buiten komen overal de bloemen weer uit de grond en in de klas werken we er mee. Super leuk!